Despre noile case de marcat. Fictiune sau realitate ?

Despre noile case de marcat. Fictiune sau realitate ?

Buna ziua tuturor,  

Toata lumea a auzit ca se schimba incepand cu o anumita data casele de marcat fiscale care se vor lega cu un server al ANAF ( vezi OUG 91/2014). Este o adevarata isterie in piata dar si o mare confuzie.
Articolele din presa,  On-line sau TV sunt incomplete si creeaza o confuzie si mai mare.
Unii  chiar promoveaza posibilitatea adaptarii sau aducerea in parametrii a caselor lor aflate deja in piata dupa normele vechi ale OUG 28.  Ce face comerciantul marunt ? Este intr-o mare dilema.Si astfel majoritatea pietei este blocata.
As vrea sa incerc sa impartasesc experienta acumulata in domeniul fiscal al caselor de marcat catre toti cei interesati.

Episod 1. Despre JURNALUL ELECTRONIC

Sa-i zicem JE ( jurnal electronic). Sunt acum in piata case cu JE adica cu o singura rola de hartie. Dar si noile case vor trebui sa fie dotate  cu „jurnal electronic”. Este una si aceeasi poveste ? NU. Si iata de ce.

ACUM. In casele care se afla in piata prin JE se intelege acumularea in memoria casei a tuturor operatiilor si tranzactiilor efectuate de casa in vanzarea zilnica . Acumulare care nu poate depasi  24 ore de la primul bon. Deci linie cu linie tot ce se tipareste pe bonul de client se inscrie automat si in JE. La aceste case se tipareste doar bonul de client.  Acest JE  se GOLESTE in cadrul Raportului Z al casei , dupa tiparirea  pe hartie a tuturor bonurilor emise  . Practic va iesi banda de control ( dovada tiparita a operatiilor efectuate) . Si gata, este gol si poate in ziua urmatoare sa inmagazineze alte inregistrari. Avand deci o capacitate limitata nu se recomanda folosirea caselor cu JE la punctele de vanzare unde se emit bonuri multe. Mult mai eficient este folosirea caselor cu doua role unde practic banda de control se tipareste odata cu bonul de client si se roluieste in casa de marcat urmand a se arhiva un timp de max 2 ani.

In VIITOARELE case, prin JE se intelege cu totul altceva. Ca sa nu intru in multe detalii tehnice subliniez ca JE reprezinta practic o memorie interna tip SD Card cu acces securizat in care se inscriu toate operatiile zilnice ale casei precum si rapoartele pe o perioada de minim 180 zile (deci nu doar 24 ore). Toate informatiile sunt inscrise cronologic. Ele reprezinta practic „fisirul jurnal electronic”. El poate fi accesat prin intermediul programului de control al casei de marcat  astfel incat sa poata fi salvate pe un dispozitiv extern sau pe un PC. Ele trebuie sa fie accesibile si prin LAN sau GPRS.  Exista specificat in proiectul la ultimele norme o procedura specifica cu algoritmi complexi pentru pastrarea securitatii datelor din JE. Toate aceste noi elemente soft care implica o noua arhitectura hardware vor face viitoarele case de marcat mult mai scumpe decat modelele de  acum din piata. Este o utopie sa se creada ca facand unele „mici” modificari unele modele din piata pot fi compatibile cu viitoarele cerinte. Eu cred sincer ca modificarile vor fi „ mari” up-gradari. Ar fi bine sa intrebati furnizorul care va promite mici modificari cam ce reprezinta asta in costuri si daca pot sa va dea o garantie scrisa ca ceea ce cumparati astazi va suporta doar „mici” modificari in viitor. Asta nu inseamna ca nu se poate face de loc up-gradari. Dar furnizori trebuie sa va explice clar si sincer tot ce implica aceste operatii.

Cam atat pentru acest mic episod despre Jurnalul Electronic.
In episoadul urmator o sa-i informez pe cei nehotarati daca este bine sau nu sa asteptate noile modele de case de marcat fiscale. Daca aveti intrebari sau sugestii referitoare la acest „minunat subiect „
Despre noile case de marcat. Fictiune sau realitate ?  va astept comentariile aici

IOAN NEMESIU - CEO Giptronic
 


630 Comments