Este bine sa se cumpere acum o casa de marcat sau asteptam noile modele ?

Este bine sa se cumpere acum o  casa de marcat sau asteptam noile modele ?

Episod 2. ESTE BINE SA SE CUMPERE ACUM O  CASA DE MARCAT SAU ASTEPTAM NOILE MODELE ?


Buna ziua tuturor,

Continuam cu incercarea mea si a GIP TRONIC-ului  de a face putina lumina in luarea unei decizii din partea clientului final, viitorul utilizator de AMEF. Nu doresc sa dau solutii care trebuiesc urmate 100% dar recomandarile mele sper sa va lamureasca si sa decideti  dvs ce aveti de facut.

Scenariul 1 . Cumpar o casa de marcat ACUM.

Avantaje:  Acum in piata sunt nenumarate modele de AMEF . Dvs trebuie sa stiti ce anume activitate veti desfasurat. (comert, prestari servicii alimentatie publica, etc). In functie de asta trebuie sa cautati pe NET si surpriza !  Piata este plina de o mare diversitate de modele. Ce criterii va pot face diferenta ?
          Pai una este sa aveti un coafor unde este suficienta o casa mica/mijlocie sau un market unde sigur va trebuie si un program de vanzare . . Despre programe vom reveni intr-un episod urmator.  Ceea ce trebuie sa alegeti este un program modular care pentru  inceput poate sa fie doar modul de vanzare iar ulterior sa se poate up-grada cu diverse alte module utilitare(gestune, stoc, rapoarte, contabilitate)  Pe scurt verificati daca AMEF-ul dorit are interfete pentru PC. Dupa aceea verificati daca driverele de comunicatie specifice fiecarui model este inclus in pret . La fel verificati si pentru cablurile de comunicatie. Sigur sunt in piata diverse modele de AMEF care au multiple interfete:  pentru cititor cod bare, pentru sertar de bani, cantar electronic,etc. Chiar unele modele au si Intefata BLUETOOTH pentru comunicatie cu tableta sau alte dispozitive mobile.  Dar nu in ultimul rand sa verificati si disponibilitatea vanzatorului de a interveni rapid atunci cand aveti nevoie de o reprogramare sau reinstruire operatori. Nu am spus ca aceste operatii sunt gratuite dar vreau sa spun ca trebuie sa fie rapide si eficiente. Deci aveti o oferta variata si sigur va puteti gasi modelul care sa se potriveasca tipului dvs de afacere. Si in plus preturile pleaca de la aproape 400 lei cu tva. Un alt avantaj principal este ca pe langa pretul mic puteti gasi in piata diverse aplicatii soft pentru conectare la PC.

Dezavantaje:  Principalul dezavantaj este ca dupa OUG-ul 91 actual (la 17 octombrie)  puteti folosi AMEF-ul astfel:
- marii contribuabili pana la 01 Aprilie 2017

 mijlocii : pana la 01 iulie 2017

- micii contribuabili pana la 01 Noiembrie 2017.

Dupa aceasta data nu-l mai puteti folosi si trebuie sa aveti unul din noile AMEF-uri.( prin cumparare, adaptarea modelului dvs sau buy-back) .Dar daca va aparea o amanare a punerii in aplicare a OUG-ului respectiv, termenele se vor prelungi corespunzator si atunci este un avantaj.

Scenariul 2.  ASTEPT noile modele.

Aici este o adevarata FICTIUNE , deoarece nu se stie despre ce modele va fi vorba. Acum in lumea producatorilor si importatorilor exista un DRAFT de norme care sa reglementeze cum sa fie dotate viitoarele modele. Dar sunt numai in proiect. Si acest proiect poate fi oricand modificat in functie de multi factori, pana se va ajunge la varianta finala . Uzual niciun producator nu-si poate mobiliza echipa de proiectare pentru ceva ce nu se stie ce sa faca si mai ales cum sa faca. Dar pana la urma de la 01 ianuarie 2017 sau dupa o noua amanare vor aparea pe piata si primele modele  de AMEF. Numai ca dvs ca utilizatori veti avea o mare surpiza.
In primul rand pretul va fi mult mai mare ca acum. Poate in jur de 2000 lei( plus/minusin functie de „DOTARI”.
Acesta poate fi considerat un DEZAVANTAJ.

Pe langa acesta se vor adauga diverse costuri suplimentare pentru viitoarea conexiune cu serverele ANAF. Si ma refer la SIM-ul de date necesar comunicarii prin GPRS. Acest SIM  implica un contract valabil  cu furnizorul dvs de telefonie mobila.  Sau posibila conexiune permanenta la Internet. Sau costul pentru certificatului digital pentru fiecare casa de marcat ( acest certfificat dupa o perioada trebuie innoit contracost ). Si nu in ultimul rand  tineti cont de costurile service  pentru depanarea eventualelor deranjamente ale sistemului de conexiune cu serverele ANAF.. Toate acestea le consider dezavantaje pana in momentul cand, dupa poate un an, lucrurile se vor aseza preturile vor scadea si comunicatia va merge snur.

Scenariul 3.  Repar casa pe care o am.

Este o varianta. Dar nu incercati sa faceti acest lucru foarte des, pentru ca practic „CARPITI” un echipament si in final pretul tutiror reparatiilor va fi mai mare decat una din variantele de la scenariul 1 sau 2.

Acum dvs decideti cum este mai bine . Umblati dupa „vrabia de pe gard” sau veti achizitiona ACUM   din modele din piata.

Cam atat pentru acest  episod despre noile AMEF-uri. In episoadul urmator va propun sa discutam despre importanta service-ului in viata unei case de marcat.

Daca aveti intrebari sau sugestii referitoare la acest minunat subiect „Despre noile case de marcat. Fictiune sau realitate ?  va astept comentariile aici.

IOAN NEMESIU - CEO Giptronic Service 96

801 Comments